Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Mikulás túra

2019.12.07#erdei-iskola

A Madárkarácsony program részeként hirdettem meg ezt a túrát. A bedolgozós hetek miatt úgy döntöttem, hogy ezen a szombaton iskola után indulunk, 12.30-kor. A fagyos időjárásra tekintettel ez alkalommal egy rövid, egy óra alatt teljesíthető útvonallal készültem. A Lővér Szállótól induló körtúra a kék kereszt túraútvonalon haladt végig, majd a sípályánál a Tűztornyos turistaúton érkezett vissza. A héten kétszer is bejártam a területet és kihelyeztem 14 db zsírkrétát. Megtalálásukhoz készült egy-egy leírás. A térképen bejelöltem az útvonalat és a kréták lelőhelyeit. Készítettem egy feladatlapot is, amin a túrázók igazolhatták az állomásokat.

A tanulók többsége gyalog érkezett, de busszal is kényelmesen ki lehetett jutni. Összesen 15 tanuló teljesítette a túrát, a 9. S, 9. D, 10. S, 10. D, 11. S és 12. C osztályokból. Három csapatot alakítottunk ki. Két csapat egyszerre indult, egymással szemben, a harmadik csapat pedig 10 perccel követte őket.

A 10. S-es fiúk voltak a legügyesebbek, ők egy órán belül visszaértek és 12 krétát találtak meg. A lánycsapat tett néhány kitérőt, de némi késéssel ők is ügyesen célba értek.

Mikulás túrához híven a túrázók szaloncukorból nyerhettek kalóriákat a túra teljesítéséhez.

Néhányan a túra végeztével maradtak egy kis sütögetésre is Deák kúton, bár a korai sötétedés miatt, inkább csak melegedés lett belőle. Mire besötétedett kiértünk az erdőből.