Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Avartaposó túra

2019.11.16#erdei-iskola

A novemberi túrához ismét új helyszínt választottam. Az útvonal a Pedagógus-forrástól a Füzes-árokba, majd a kék sávjelzésen át a Ferenc-forráshoz vezetett. A túrázók innen kiértek a nyomsávra, majd a kék-zöld sávjelzésen érték el a Rókadombi nyiladékot, amin visszajutottak a kiindulási pontra. Az útvonalat előző nap szalagokkal is kijelöltem és elhelyeztem a feladatokhoz szükséges jelzéseket.

Igazán őszies, borongós napunk volt. A Károly-parkolóban gyülekeztünk 9 órakor, ahonnan együtt sétáltunk át a Pedagógus-forráshoz. Nyolc diák vett részt a túrán, a 9. d, 10. d, 10. s és a 12. c osztályokból, illetve egy volt diákunk is velünk tartott.

A diákok három csapatban teljesítették, önállóan a túrát. Két óra alatt bejárható volt az útvonal. Tájékozódásukat jelölt térkép és a kihelyezett szalagok segítették. Indulás előtt minden csapat kapott egy feladatlapot, amit menet közben ki kellett tölteniük.

Nyolc különböző feladatot kellett teljesíteni a tanulóknak. Minden vadász lesbe fel kellett mászniuk, ahol neves napok dátumait találták. Az útvonal mentén találtak sebességkorlátozó táblákat, amikről ki kellett találniuk, melyik erdei állatra vonatkozhatnak. Keresniük kellett öt kártyát, amik különböző állatok lábnyomait ábrázolták, ezeket kellett beazonosítaniuk. Szalagok begyűjtéséhez fára kellett mászniuk, de várt rájuk rejtvény doboz, illetve tippelős feladat is.

Az egyik csapat eltévedt menet közben, de nagyon élvezték ezt a szituációt is, és a térkép segítségével ügyesen visszataláltak a helyes útra. Sikeresen teljesítette mind a három csapat a túrát és élvezték a feladatokat.

Dél körül együtt indultunk vissza a parkolóhoz.