Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Látogatás a Tömördi Madárvártán

2019.10.22#gyuruzes

2019. 10. 22-23.

Az őszi vonulási időszak vége felé közeledve ellátogattunk a Tömördi Madárvártára, a madárgyűrűző és madárvonulás-kutató állomásra. Tömörd 15 km-re fekszik Szombathelytől, az Ablánc patak völgyében. 1998-tól kezdődően, 28 számozott függönyhálóval működik a madárgyűrűzési program a területen.

Mivel a madárvárta épületében 10 fő elszállásolására van lehetőség, a kutatószakkör kilenc tagjával vágtunk neki az útnak. Kedden délben indult a vonatunk Szombathelyre, ahonnan még egy fél órás buszos utazás várt ránk. A faluból a Kék Túra jelzésen értük el a vártát, ahol a gyűrűző és a tábori önkéntes várt minket. Miután lepakoltunk rögtön be is kapcsolódtunk az ellenőrzésbe.

Az alsó és felső körön, két csoportban jártunk ellenőrizni óránként. A területen elterülő tóban is állnak hálók, amiket mellcsizmában lehetett megközelíteni, ez is nagy sikert aratott a tanulók körében. A magas fogásszám mellett néhányan a hálóból szedést is tudták gyakorolni. Számukra új madárfajokat is megismerhettek, mint süvöltő (Pyrrhula pyrrhula), vagy a seregély (Sturnus vulgaris). Este tábortüzet raktunk, ami szintén megalapozta a jó hangulatot. Miután megsültek a pillecukrok is, visszavonultunk a házba.

Reggel 6-kor volt az ébresztő, megreggeliztünk, majd fél 8-kor elindultunk az első ellenőrzésre. Szerdán, szünnap lévén többen kicsábultak a környékről, így délutánra már kisebb tömeg gyűlt össze. Mi a fél 4-kor induló buszt néztük ki magunknak. Egy órával hamarabb elbúcsúztunk és elindultunk kényelmesen az erdei úton lefelé. Időben a buszmegállóban voltunk. Várakozás közben mindenki elmesélte, hogy mi volt a legnagyobb élmény a számára. Szeretne mindenki visszatérni még ide. Még haza sem értünk, de azt kérdezgették, hogy mikor jövünk legközelebb. Hazafelé már lényegesen csendesebb volt a társaság.

Biztos, hogy jövőre újra ellátogatunk Tömördre, ahol a tanulók tábori körülmények között élvezhetik a madárgyűrűzés örömeit.