Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Bogyolós túra

2019.10.19#erdei-iskola

A mostani túrát egy új, a diákok számára ismeretlen helyszínre szerveztem, a Dudlesz erdőbe. Zsírkréta kereső túrát terveztem, az őszi termések megismerésével. A Hubertusz-kilátótól kiindulva egy körtúra útvonalát dolgoztam ki, ahol 13 zsírkrétát rejtettem el. Megtalálásukhoz egy-egy instrukciót írtam. Az útvonalat színes szalagokkal is kijelöltem. A bejárás során megfigyeltem a területen fellelhető terméseket, amik közül 6-ot kiválasztottam, begyűjtöttem és lefényképeztem. A túrázók kaptak egy táblázatot a fellelt kréták igazolásához az instrukciókkal együtt, egy térképet a bejelölt útvonallal és állomásokkal, valamint a termésekről készült fotókat.

Szombat reggel 9-kor találkoztunk a Tercia étterem parkolójában. Igazi ködös őszi időnk volt. A túrán kilenc tanuló vett részt a 9. d, 9. s és 10. s osztályokból, közülük ketten első alkalommal. Lucának külön örültem, aki ugyan már nem nálunk tanul, mégis részt vesz a programokon. Kísérőként velünk tartott Konrád Hajnalka tanárnő is.

A kilátóhoz együtt sétáltunk be, közben megálltunk a Trianoni emlékműnél és ismerkedtünk a Natura 2000-es területtel. Mire odaértünk kialakítottunk 3 csapatot és kiosztottam a papírokat. Első feladatként még a kilátónál, a csapatoknak be kellett azonosítani 3 gyümölcslekvárt. Az egyik csapat ügyesen megfejtette mindegyiket. A többieknek a bodza lekvár bizonyult a legnehezebbnek. Ezután a csapatok két irányba megkezdték a túrát, amihez 75 perc állt a rendelkezésükre. Az időn túl érkezőknek pontlevonás járt. Útjuk során a beazonosított termésekről nekik is fotókat kellett készíteniük, illetve vártak kint rájuk még más feladatok is.

Mindegyik csapat élvezte a túrát, főleg azért, mert számukra ismeretlen terepen járhattak. Miután beérkeztek, elmesélték élményeiket és közösen beazonosítottuk a terméseket. Összesítettük a pontokat és kihirdettük a győztes csapatot.

A többség a túra végeztével elindult haza, öten viszont kint maradtak velem sütögetni, beszélgetni. Miután jóllaktunk 2-kor együtt visszasétáltunk a parkolóba.

A tanulók szerint az eddigi túrák közül ez volt az egyik legjobb.