Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

GombaszezON túra

2019.09.22#erdei-iskola

Az időjárásnak köszönhetően beindult a gombaszezon, ezért időszerű volt megszervezni egy gombaismereti túrát. A 7,7 km-es távot Bodzával 21-én lejártuk. Felfedeztük a zöld sáv jelzést, amin a tábortól átjutottunk a Panoráma útra. Felderítettük a gombákat, hogy másnap hol lesz nagyobb esély gyűjteni. Mivel a gombák felkutatása, szedése időigényes, ezért szalagkereső túrát raktam össze, csapatversenyben. 13 helyre tettem ki szalagot elrejtve (padhoz, közlekedési táblához, forráshoz…), amikhez instrukciókat írtam. Készítettem egy keresztrejtvényt a gombákra vonatkozóan, amihez minden állomáson kaptak a csapatok egy-egy kérdést.

A Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábornál volt a találkozó 9 órakor. Többen busszal érkeztek, volt akit autóval hoztak. Összesen kilenc tanuló vett részt a túrán a 10. s, 10. d, 12. c, 12. d osztályokból. Velünk tartott Bakki-Nagy Imre tanár úr is, a családjával. Nagy segítség volt Edit, aki gombaszekértőként segített eligazodni minket a gombák világában. Bodzának is voltak társai, Drazsé és Zokni.

A szalagok felkutatása közben szép számban szedtünk gombákat. A menet közben látott gombák között volt harkálytintagomba (Coprinopsis picacea), lepketapló (Trametes versicolor), tüskés őzlábgomba (Echinoderma asperum), rőt áltrifla (Scleroderma citrinum), pöfeteg (Langermannia gigantea), ízletes vargánya (Boletus edulis) és nagy őzláb (Macrolepiota procera).

Minden szalagot begyűjtöttünk, miközben lejártuk a Panoráma út – Tolvaj-árok kört. A többség a deles busszal hazament, míg három diákkal és Imre családjával úgy döntöttünk, hogy kihasználva a jó időt szalonnasütéssel zárjuk a programot.

A diákok a túra során jó pár gombafajjal és azok hatásaival ismerkedtek meg, és sokan gondoskodtak az aznapi vacsorájukról is.