Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Újrahasznosítás kreatívan, hőlégballon

2019.06.04#kreativ-muhely

Művészet órák keretében folytattuk az újrahasznosított dekorációs tárgyak készítését, a korábban gyűjtött villanykörték, műanyag kupakok felhasználásával. Az izzókból hőlégballonokat álmodtunk meg, az iskola aulájának díszítésére. Az egyes munkafolyamatokban a 9. S, 11. A és 11. D osztályos tanulók vettek részt és összesen 50 hőlégballont készítettek.

Elsőként különböző színes csomagoló papírokat cikkelyekre vágtunk, az izzók méretéhez igazítva. Az üvegre decoupage technikával ragasztottuk fel az egyes darabokat, egymást fedve. Az elkészült izzókat aztán félretettük száradni, később pedig száradás után a menetet lefestettük fehér temperával.

A ballonok kosarához műanyag kupakokat használtunk, amiket öntapadós ragasztó segítségével, spárgával vontunk be. Talán ez volt a legnehezebb feladat, nem kis kézügyességet igényelt.

Az izzóra a menet felett ragasztottunk egy kis csipkét, hogy eltakarjuk az illesztéseket. Amikor ezzel is elkészültünk, spárga segítségével felkötöttük a kosár gyanánt funkcionáló kupakokat az izzókra és ragasztópisztollyal is rögzítettük őket.

Az iskola tanműhelyéből kaptunk két kiselejtezett biciklikereket. Először zsírtalanítottuk, majd akril festékkel lefújtuk őket.

Ezután jött a munka izgalmas része, amikor elkezdtük damillal rögzíteni a kész hőlégballonokat a kerekekre és kezdett valóra válni az elképzelésünk.

Az elkészült alkotásokat a Környezetvédelmi Projektnapunkra ideiglenesen az iskola aulájában helyeztük el, Horváth Miklós tanár úr segítségével.