Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Mekszikópusztai CES

2019.05.01#gyuruzes

Az Állandó Ráfordítású Gyűrűzés (CES-Constant Effort Sites) program célja a fészkelő madárpopulációk változásainak nyomon követése, a költési időszakban történő befogással és jelöléssel. A gyűrűzőhelyeken standard módszereket alkalmaznak, állandó hálófelülettel, illetve hálóhelyekkel. A hálózást április 15. és július 13. között kell elvégezni, 10 napos intervallumokban 1-1 napon, úgy időzítve, hogy két hálózás között legalább 5 napnak kell eltelnie. Mekszikópusztán 2004-től folyamatosan zajlik a program. A Hanság-főcsatorna déli töltésén húzódik az 5 db 12 méteres függönyhálóból álló hálósor, mely a Körgátnál kezdődik. A befogásokkal a nádasban átvonuló fajokról is fontos adatokhoz jutunk. A mai gyűrűzést Kalmár Sándor vállalta, akinek ezúttal is köszönjük, hogy csatlakozhattunk. 

A mekszikópusztai CES pont kizárólag engedéllyel látogatható fokozottan védett természeti területen található, vizes élőhely-rekonstrukció. A körgát megakadályozza a víz széllel való áttörését, a tó felőli vízmozgást. Az elárasztást a Hanság-főcsatorna biztosítja szikes tóvízzel, sekély, nyílt vízfelületeket alakítva ki az erre alkalmas mély fekvésű területeken. Így biztosítják a fészkelő, táplálkozó és pihenőhelyeket sok vízimadárfaj számára.

Hajnali 4.40-kor indultunk, hogy napkeltére álljanak a hálók. A Hanság-főcsatornától már csak egy autóval mehettünk tovább, így néhányan a platón utaztak a helyszínig. Valamiért ez senkit sem szomorított el. Miután széthúztuk a hálókat, kicsit távolabb, a Körgáton táboroztunk le. 4-es szélerősség mellett, dagadó zsebekkel dolgoztunk, ennek ellenére hat óra alatt 22 madarat fogtunk be. Többnyire cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) és foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus) került a hálókba, de nádirigót (Acrocephalus arundinaceus), egy kis poszátát (Sylvia curruca) és egy hím kenderikét (Carduelis cannabina) is sikerült meggyűrűzni.

Az ellenőrzések között távcsövek, spektívek segítségével a mellettünk elterülő vizes élőhelyet kémleltük. Látótérbe került az év madara, a gólyatöcs (Himantopus himantopus), valamint számos gulipán (Recurvirostra avosetta), bíbic (Vanellus vanellus) és bütykös hattyú (Cygnus olor). A 11 órás ellenőrzés után összehúztunk és szedtük a sátorfánkat. Kifelé menet egy libaóvodában is gyönyörködhettünk, de lenyűgöző látványt nyújtottak a vízibivalyok (Bubalus bubalis) is.

Feltöltődve, újabb élményekkel gazdagodva tértünk haza.