Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Költési időszak, harmadik odúellenőrzés

2019.04.29#oduzas

Ma délután felkerestük azokat az odukat, amik az első két ellenőrzésnél kimaradtak, illetve ránéztünk azokra, ahol 10-én tojásokat találtunk. Az újonnan ellenőrzöttekből háromban találtunk fészekanyagot, túlnyomórészt mohából. Az egyik odúban pedig egy üres mókus fészek volt, amit valószínűleg laknak. A többi még üres volt.

Az egyik 9 tojásos széncinege (Parus major) fészekben 6 nagyon aktív, már fejlett fiókát találtunk. Őket már meg tudtam gyűrűzni. A közelben feltűnt a tojó, aki szintén gyűrűs madár, valószínűleg általunk gyűrűzve.

Találtunk egy időközben bajbajutott széncinege fészekaljat is. 9 tojásból 7 fióka kelt ki, de ketten már elpusztultak és a másik 5 fióka is nagyon gyenge, alultáplált volt. Először azt gondoltuk, hogy magukra maradtak, de egyszer csak feltűnt a tojó, táplálékkal a csőrében. Valószínűleg párja elpusztulhatott és egyedül nem bírt el a feladattal, ráadásul a napokban feltámadt erős szél sem segített rajta. Úgy döntöttünk, hogy a két még tátogó fiókát a fészekben hagyjuk, a 3 leggyengébbet pedig elhozzuk és tápláljuk. A két tetemet eltávolítottuk, hogy a későbbi fertőzéseket elkerüljük. A tojó segítségére leszünk még azzal, hogy egy közeli ágra helyezünk ki a számára lisztkukacokat. Reméljük, hogy 2 fiókáját már tudja táplálni és mindegyikük megmenekül. Miután távoztunk, a tojó visszatért az odúba.