Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Nyomkereső túra

2019.01.19#erdei-iskola#tura

2019.01.19.

A túrán tíz diák vett részt, a 9. S, 9. C, 9. D és 11. C osztályokból. Kísérőtanárunk István Linda tanárnő volt, valamint három kedves ismerős. Az ebzetek ezúttal négyen voltak, túravezetőnk mellett Buksi, Zoé és Dixi kísértek minket.

A túra célkitűzése a nyomolvasás és a télen gyakori madárfajok, telelő és búvóhelyek megismerése volt. A nyomolvasást a krimik világával ötvöztük. Túrázóink ez alkalommal nem ismerték a célállomást, a nyomokat kellett követniük. 10 órakor találkoztunk az uszodánál, majd a zöld háromszög turistaúton elindultunk felfelé. A sárga jelzéshez érve megismertettem a társaságot a megfejtendő „bűnténnyel”:

Egyik turista társunkat, Julcsit elrabolták. Szerencsére Julcsi leleményes volt és útközben hagyott maga után nyomokat. Táskájából és abból, amit menet közben talált 11 helyen tárgyakat helyezett el egy-egy dobozkában, amik alapján megfejthetjük, hogy merre vitték tovább. A nyomokat követve eljuthatunk Julcsihoz.

 A nyomolvasást térkép segítette, amit minden túrázó kézhez kapott. A feladatot nehezítette, hogy a megtalált dobozokat csak akkor lehetett felnyitni, ha az általam felolvasott mini krimiket valaki megfejtette. A 11 dobozt előző nap már kihelyeztem a rejtekhelyekre.

Menet közben figyeltük az erdőlakók nyomait, találtunk rókavárat, őz, valamint vaddisznó lábnyomokat, túrásokat.

Túrázóink ügyesen haladtak a bűnügyekkel, felkutatással. Menetközben játszottunk is egy kicsit, konzervdobozokra lehetett célba dobni. A labdaszedést most is Bodza vállalta magára. A Pedagógus-, Ólom- és Bögre-forrás után a MTB jelzésen elértük a Daloskövet, majd a Károly-kilátónál „kiszabadítottuk” Julcsit a mozdonyból. A büfénél jóllaktunk, majd leereszkedtünk vissza az uszodához. Többen már harmadik, negyedik túrájukat teljesítették ezzel.