Kutatóprogram

Madárfajok ökofaunisztikai megfigyelései környezeti nevelés céljából

Farsangi túra

2019.02.16#erdei-iskola#tura

2019.02.16.

Délelőtt 10 órakor volt a gyülekező a Lővér Uszodánál. A túra a Ciklámen tanösvényen indult, a Deák kút, Hétbükkfa, Hármas forrás érintésével, majd a kék kereszt jelzésen vissza a Hétbükkfa irányába. Farsang témáját feldolgozva, túránkat a dőzsölés, fánkok és álarcok jellemezték. Menet közben az éledő természet madár hangjait figyeltük és azonosítottuk be. Ezúttal 9. S, 9. D, 9. C és 11. C osztályos tanulók tartottak velem. Bodzának pedig Gyurma volt a társa.

A Károly-parkolóba érve fánkevő versennyel alapoztunk és biztosítottuk az energiát a folytatáshoz. Menet közben játszottunk madárfészket, lufi segítségével és figyeltük az erdő hangjait. Félúton versenyeztünk, ki ismer fel több madáréneket felvételről. A legtöbb madarat Ákos (9. S) azonosította helyesen.

Tüzet a kék kereszt jelzés mentén egy elhagyott kőbánya területén raktunk. Miután mindenki jóllakott, folytattuk utunkat. Vállalkozó kedvűek kaptak egy-egy állatos álarcot és ki kellett találniuk, hogy kik is ők. Eldöntendő kérdéseket tehettek fel, hogy kitalálják, milyen álarcot viselnek. A visszafelé úton barkóbával szórakoztattuk egymást.

A túra végén volt szerencsénk még egy fekete harkályban is gyönyörködni.